CD Pro et Contra 50 jaar

 

De afgelopen 2 jaar hebben we gewerkt aan een nieuwe CD, ter gelegenheid van ons 50 jarig bestaan.

Deze CD is op 1 augustus 2023 verschenen

en is verkrijgbaar bij de Primera Midas en VVV 't Kwartier, beide in Asten.

De prijs voor de CD bedraagt 10,00 euro p.st. U kunt ook via ons Pro et Contra e-mail adres bestellen

Als we de cd moeten versturen dan komt daar 2,50 verzendkosten bij (binnen NL).

Leo heeft zelf nog uitgebreid aan de keuze van de nummers en aan de opzet van de CD meegewerkt.

De liedteksten kunt u via de link onderaan inzien.

.

voorzijde cd pro et contra 50 jaar
achterzijde cd pr et contra 50 jaar

 

 

Toelichting bij een aantal P&C liedjes t.b.v. de info over onze CD “Pro et Contra 50 jaar”

 

6. Gisteren: Begin 1975 ging Pro et Contra twee weekenden op cabaretcursus, georganiseerd door Conamus. Een van de docenten was Pieter van Empelen, destijds pianist en componist bij de landelijk bekende cabaretgroep Don Quishocking. Na het eerste weekend kregen enkelen van ons een huiswerkopdracht voor het tweede weekend. Joop kreeg van Pieter een tekst mee van de bekende tekstdichter Jan Boerstoel om daar een melodie op te maken. Die melodie was voor Toos Manders later aanleiding om daar een eigen tekst op te maken en dat leidde tot het lied “Gisteren”.

 

18. De deur in ’t slot: In november 2018 overleed op 97 jarige leeftijd de laatste tante (van moeders kant) en tevens buurvrouw van Joop Martens. Haar lange leven was voor Joop aanleiding om de laatste 30 jaar van dat leven in een tekst en lied samen te vatten.

 

10. Kèruk: Ter gelegenheid van de restauratie van de kerk in 1986, maakte Gerard van de Moosdijk (destijds huisarts in Asten) een tekst in het dialect over de belangrijkheid van zo’n monument in het dorp. Jan Geven maakte op die tekst een mooie compositie.

 

17. In de straten lopen mensen: De tekst van dit lied schreef Toos Manders voor de 11.11 zittingsavond van 1976. De achtergrond was het feit dat in Asten steeds meer mensen van “buiten” kwamen wonen om bijvoorbeeld in Eindhoven te werken. Deze forenzen werden als import beschouwd en voelden zich niet altijd als welkom binnen de Astense bevolking. Toos was daar behoorlijk kritisch over naar haar dorpsgenoten toe. Het is een compositie van onze veel te vroeg overleden pianist en componist Rob Ampts (Ϯ december 1980).

 

19. Veel mooier: Dit nostalgische lied van Toos Manders en componist Frans van der Heijden (van het lied “Schuil maar bij mij”) had zijn première bij de 11.11 zittingsavond 1975.